„Kucharz francuski”. Powstanie haute cuisine w XVII wieku

27.02. (czwartek) g. 18.00

„Kucharz francuski”. Powstanie haute cuisine w XVII wieku  – wykład prof. Jarosława Dumanowskiego z cyklu ,,Paryż – spotkania z historią najsłynniejszego miasta świata”

Francja kojarzy się nam przede wszystkim z wyśmienitą kuchnią i winem, a kuchnia wydaje się najbardziej francuską ze sztuk. Francuska haute cuisine ostatecznie podbiła świat w XIX w., jednak powstała już w siedemnastym stuleciu. Wydawane wtedy w Paryżu książki kucharskie nie tylko rozsławiły Francję, ale i zmieniły świat. Uwielbiane wcześniej egotyczne przyprawy stały się niemodne, przyjemność pokonała post, a smak stał się prosty, naturalny i delikatny. Armie Ludwika XIV nie podbiły Europy, zrobili to francuscy kucharze. Jak do tego doszło, opowiemy 27 lutego w Domu Bretanii w Poznaniu.

profesor Jarosław Dumanowski fot. L. Paracka

Fot. L. Paracka

Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych. Specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożytnej Instytutu Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu, kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne). Jest członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia (IEHCA). Kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne. Opracowanie i edycja rozproszonego materiału źródłowego. Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni. Prowadzi poświęcony tradycjom kulinarnym blog na portalu natemat.pl (www.dumanowski.natemat.pl) oraz stronę „Kuchnia staropolska” na Facebooku (www.facebook.com/kuchniastaropolska).